zaterdag 30 november 2013

Eenvoudig quiltkussen + uitleg

Continuïteit en voorspelbaarheid, ik hou er wel van als ik me wil ontspannen. Vroeger op de kunstacademie schilderde ik ook liefst gewoon vakjes in, kon weinig verkeerd mee gaan.
Toen ik dit ideetje voor een kussenhoes zag in het naaicafé bij tante Sis, was ik dan ook meteen verkocht.

In de Action kocht ik binnenkussens van 45 x 47cm voor een appel en een ei, en bij tante Sis 3 verschillende stofjes ivm naaien.
Ik hield me een paar uurtjes bezig met mijn nieuw rolmes, dat ik onlangs kocht via een groepsaankoop bij Snaply, snijmat, de gekochte stofjes en een zak restjes. Ik heb vakjes gesneden voor kussens voor de rest van mijn leven ;).
Het rolmes was wel niet zooo geweldig goed, het is intussen al wat bot. Voor mijne nieuwjaar ga ik eens investeren in een goede, grote, mat en een deftig Clover-rolmes.
Bon, genoeg gezeverd, to the point Ellen!

De vakjes zijn 11,5 x 11,5cm, inclusief 0,75cm naadwaarde (stikken op persvoetbreedte) zodat er nog een vakje van 10 x 10cm overblijft, ene keer de boel ineen genaaid is.
Je legt de vakjes in de gewenste volgorde, en naait ze per 4 aan elkaar met de goede kanten op elkaar, zodat je 4 stroken hebt van 4 lapjes.
Naadwaarden mooi openstrijken en 2 stroken aan elkaar spelden (goede kanten op elkaar), let erop dat de stiklijnen mooi overeenkomen (speld die eerst vast, dat werkt het handigste)
Dan aan de 2 stroken de 3e naaien, en daarna ook de 4e eraan.
Nog eens alles mooi openstrijken.
Restte me enkel nog wat rekenwerk voor de stukjes oranje aan de zijkanten van het wannebeequiltsuk. De 2 korte stukjes (hier boven en onder) zijn 4cm breed en 41,5cm lang en de lange stukjes (hier links en rechts) zijn 5cm breed en 48,5cm breed.


De binnenflap aan de achterkant (boven) is  48,5cm breed en 25cm hoog en de buitenste flap (onder) is 48,5cm breed en 35cm hoog. De binnenflap overlockte ik gewoon aan de kanten, geen mens die zo diep in mijn kussen gaat kijken om te zien of het netjes omgezoomd is, de buitenste flap werkte ik af met een biaiske, dat breekt de boel toch een beetje.
Dit zijn dus de afmetingen voor de kussens van 45 x 47cm, voor andere afmetingen moet u zelf even nadenken en rekenen ;).


Er volgen er zeker nog, ik vond het superleuk en ontspannend om te doen :).

2 opmerkingen:

  1. Zalige uitleg,mercikes hiervoor! Tof kussentje geworden...Heb ook het rolmes allez beloofd niet veel goeds zo te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk! Ik heb een super fijn rolmes, die ik je zeker kan aanraden: http://www.huissteden.nl/prym-rolmes-comfort-45mm.html
    Jammer dat we net de bijeenkomst hebben gehad, want ik had hem voor je kunnen meenemen bij de groothandel. Kocht daar ook een 60x90 cm snijmat voor weinig.

    BeantwoordenVerwijderen